Детоксикация на организма за нова енергия и жизненост

Съвременният човек е подложен на постоянно вредно въздействие на околната среда и храните, които консумира. Вредните навици свързани с обездвижването, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето също оказват своето негативно влияние. В даден момент човек е длъжен да намери сили и воля в себе си за да се освободи от токсините и да задейства метаболизма си. Провеждайки детоксикация на организма си вие ще придадете нова енергия и жизненост на вашето тяло.

Когато вземете решение за провеждане на детоксикация първото нещо, което трябва да направите е да започнете с т.н. рестриктивна детоксикация. Това е процес на  елиминиране на много или всички „лоши“ храни и алкохол и да ги замените с подходящи храни, напитки или чайове. С това действие вие ще ограничите огромния токсичен товар върху вашето тяло.

Симптоми за детоксикация

Ето някои от многото симптоми, които може да изпитате, ако тялото ви се нуждае от помощ за детоксикация:

  • Главоболие
  • Подуване на корема
  • Акне, екзема или кожни обриви
  • Жлъчни камъни или затруднено усвояване на мазнини
  • Запек или диария
  • Умора
  • Ниско сексуално желание

Не смятайте, че трябва да изчакате да се появят тези симптоми, преди да направите първото си прочистване!

 Програма за детоксикация

Много вероятно е, когато мислите за програма за детоксикация, да си представяте образи на изцеждане на сокове, водни гладувания и слабителни билкови чайове. Детоксикацията трябва да бъде нежен и постепенен процес, който да ви кара да се чувствате енергични.

Ако в миналото сте правили програма за детоксикация, при която сте имали диария, главоболие, умора и раздразнителност, вероятно сте натискали тялото си твърде силно и не сте му осигурили необходимата подкрепа по време на процеса. За да извършим безопасен и ефективен детокс, ние просто трябва да осигурим на тялото си подкрепа за изхвърляне на токсините, като същевременно намалим излагането си на химикали и вредни храни.

Детоксикация на организма

За да провеждате детоксикация на организма си трябва да консумирате храни, богати на витамини, минерали и хранителни вещества. Вашата диета по време на прочистване трябва да бъде богата на цвят и хранителни вещества, които поддържат и зареждат тялото. Планът ви  за хранене трябва да се състои от много ярко оцветени зеленчуци, богати на хранителни вещества листни зеленчуци, борещи се с рака кръстоцветни зеленчуци, сочни плодове, подхранващи семена, постно месо и риба. Избягвайте възпалителни храни, които включват добавени захари, изкуствени подсладители и трансмазнини (маргарин, пържени храни, пакетирани храни).

Свежи плодове и зеленчуци за детоксикация

Избирайте богати на фибри храни, които ще се свържат с токсините в храносмилателния тракт и ще им помогнат ефективно да се отделят от тялото. Пийте поне 2 литра вода на ден, за да изчистите водоразтворимите токсини през бъбреците. Билковите чайове също са една добра възможност.

Избягвайте алкохола и кофеина по време на почистването, като и двете причиняват допълнителен стрес върху черния дроб. Уверете се, че се потите ежедневно чрез упражнения, горещи бани или сауни, за да помогнете за отделянето на мастноразтворими токсини през кожата.

Насладете се на поне 8 часа сън на нощ, така че тялото ви да има достатъчно време за клетъчно обновяване и възстановяване.

Етапи на детоксикация

Детоксикацията е двуетапен метаболитен процес, състоящ се от реакции, които се появяват в черния дроб. Реакциите от фаза 1 карат химикалите, хормоните и токсините в тялото ви да станат по-реактивни, което им позволява да се комбинират с хранителни съединения по време на фаза 2, които улесняват отделянето на токсините от тялото ви. Много е важно да балансирате двете фази на детоксикация, за да предотвратите натрупването на нездравословни метаболити, които могат да ви накарат да се почувствате зле.

Храненето също е безопасен и мощен начин за подпомагане на реакциите на детоксикация от фаза 2 и за избягване на натрупването на токсични метаболити от фаза 1. Включването на храни, които поддържат реакции от фаза 2 във вашата диета е от съществено значение и по време на детоксикацията е добре да се стремите към 3-5 порции зеленчуци на ден от списъка по-долу. Диетата, богата на хранителни вещества, е от съществено значение и осигурява рамката за всяка успешна програма за детоксикация!

Представяме ви списък от храни, които най-добре поддържат реакциите на черния дроб от фаза 2 и предотвратяват натрупването на реактивни токсини от междинна фаза-1:

  • Броколи
  • карфиол
  • къдраво зеле
  • брюкселско зеле
  • Репичка
  • ряпа.
Репички за детоксикация

Всички тези зеленчуци принадлежат към семейството на кръстоцветните и са богати на съединения, наречени глюкозинолати, които са едни от най-важните хранителни вещества за подпомагане детоксикацията на черния дроб. Ако изпитвате газове при увеличаване на приема на тези зеленчуци или ако имате проблеми с щитовидната жлеза, най-добре е да консумирате тези зеленчуци варени или леко приготвени на пара.

Чесънът и лукът също са страхотни храни, които трябва да включвате, докато се детоксикирате, защото са богати на сяра, която е необходима на тялото ви, за да произвежда глутатион. Глутатионът се счита за „главно детоксикиращо“ съединение и е много важно да подпомогнете производството му по време на вашето прочистване.

Водни гладувания и детокс със сокове

Не препоръчваме прочистването със сокове и гладуването с вода, защото тези диети не съдържат фибри. Освен това те могат да представляват предизвикателства поради опасенията за кръвната захар, които често възникват при хора, които изпитват хипогликемия.

Фибрите са важни, защото именно те позволяват на токсините да се свързват и отделят от храносмилателния тракт, след като бъдат обработени от черния дроб. Ако няма налични фибри, които да се свържат с метаболизираните токсини, тялото ви или ще абсорбира токсините в кръвта ви, или може да изпитате неприятна диария, за да ги елиминирате. Този подход може да ви накара да се чувствате по-зле и летаргични, отколкото когато сте започнали своето прочистване!

Правилният подход към детоксикацията на организма включва здравословна, пълноценна хранителна диета, която е пълна с фибри, пълнозърнести храни, антиоксиданти и хранителни вещества. Ако предпочитате да правите течна диета за детоксикация вместо диета, базирана на храни, е добре да смесите плодовете и зеленчуците си, така че да запазите фибрите в напитката си, вместо да ги премахвате чрез изцеждане на сок.

Източници на фибри за детоксикация:

  • Плодове и зеленчуци
  • Смляни ленени семена
  • Бобови растения като нахут, леща и черен боб.

Фибрите помагат за насърчаване на редовността на червата, но е важно също да увеличите количеството вода, което консумирате с 2-3 чаши на ден, в противен случай вместо това може да изпитате запек.

Продължителност на програма за детоксикация

Програмата за детоксикация може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Всъщност бихте могли да живеете така всеки ден и тялото ви ще ви благодари. Включването на много от тези стратегии в ежедневния ви живот след прочистване е силно препоръчително.

Добре е да планирате детоксикацията на организма в рамките на 10 до 21 дни. Това е управляем период от време, който ще ви позволи да направите много положителни промени в здравето си и да изпитате значително подобрение в нивата на енергия, чистотата на кожата, настроението и храносмилателната функция, без да се чувствате претоварени. Като следвате горните насоки, вероятно ще откриете, че се чувствате толкова добре на 7-ия ден, че сте щастливи и нетърпеливи да продължите по-дълго, отколкото сте планирали първоначално.

Помислете за прочистване на тялото си, така както мислите за пролетно почистване в дома си. Миете чиниите, почиствате баните и почиствате подовете редовно през цялата година. И все пак, вероятно сте изненадани от това колко мръсотия се крие в пукнатини и зад мебелите, когато правите своето годишно или полугодишно дълбоко почистване. Вашето тяло не е по-различно. Поглезете се с годишно „прочистване“, което ще ви накара да се чувствате леки, енергични и жизнени през цялата година.
Отделете време да се съсредоточите върху вас и вашето здраве!

Източник: https://www.healthyliferedesign.com/spring-detox/

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*