Пречистване на черен дроб – полезни храни и билки

Черният дроб играе решаваща роля в метаболизма, храносмилането и имунната система. С течение на времето той може да се натовари от токсини, мазнини и други вредни вещества, което води до различни здравословни проблеми. Широко се рекламират и предлагат хранителни добавки за пречистване на черен дроб, за които се твърди, че възстановяват този жизненоважен орган. Но човешкият организъм е устроен така, че да постига лесно пречистване на черния дроб. Необходимо е само да му се създадат необходимите условия за това.

Пречистване на черен дроб

Черният дроб е един от най-големите органи в тялото. Той помага за премахване на отпадъците и се справя с различни хранителни вещества и лекарства. Много хора смятат, че могат да употребяват без задръжки алкохол и да водят нездравословен живот, след което с една детоксикация на черния дроб да го възстановят. Истината е, че трябва да живеем така, че да предотвратим чернодробни заболявания.

Промените в начина на живот могат да ви помогнат да поддържате черния дроб здрав без програми за детоксикация. Тези стъпки могат да бъдат особено важни, ако сте изложени на по-висок риск от чернодробно заболяване поради системна употреба на алкохол или фамилна анамнеза за чернодробно заболяване.

Ограничете рисковите фактори

Първото нещо, което трябва да направите е да ограничите количеството алкохол в случай, че злоупотребявате с него. Алкохолът може сериозно да увреди черния дроб. Ограничете консумацията му или по-добре я избягвайте напълно.

Имайте предвид, че употребата на наркотици и тютюнопушенето, също са рискови фактори за чернодробно заболяване.

Намалете рисковото си поведение, което може да доведе до вирусен хепатит. Не споделяйте самобръсначки, четки за зъби или други домакински предмети. Не правете незащитен секс с хора, които не познавате.

Полезни храни за черния дроб

Черният дроб е способен да обработва почти всякакъв вид храна, но нездравословното хранене и редовната консумация на преработени храни могат да доведат до чернодробно увреждане и дисбаланс на имунната система. Ограничете консумацията на мазнини, които натоварват организма. Пържените храни, както и чипса са едни от най-вредните продукти.

Поддържайте балансирана диета всеки ден. Това означава поне три порции плодове и зеленчуци. Тези храни са пълни с антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на черния дроб от увреждане. Други полезни храни са ядки, семена и пълнозърнести храни. Не забравяйте да включите протеин за ензимите, които помагат на тялото ви да се детоксикира по естествен начин. Яжте повече бяло месо и пийте много вода всеки ден.  Водата е от съществено значение за правилното функциониране на черния дроб. Тя помага за изхвърлянето на токсините от тялото ви. В аптечната мрежа се предлагат също така и много видове чай за пречистване на черен дроб.

Сок за пречистване на черен дроб

Пийте прясно изстискани зеленчукови сокове за да помогнете на черния дроб да изчисти токсините. Чрез тези сокове се отстраняват отпадъчните продукти и тежките  метали от организма. Добри варианти за черния дроб са прясно изцедените сокове, най-вече от моркови, ябълка (особено зелена и кисела), цвекло, лимон и спанак. Те са лесни за обработка, не се хаби излишна енергия, а в същото време се доставят максимум полезни вещества. Комбинации от тези сокове са още по-полезни.

Приемайте 3-4 чаши дневно зеленчуков сок за прочистване на черния дроб. Друга полза от консумацията на соковете е засилване на имунитета, благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти.

Сок от моркови

Билки за прочистване на черния дроб

Някои билки имат естествени свойства, които подпомагат детоксикацията на черния дроб. Те притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да стимулират производството на жлъчка, да подобрят потока на жлъчката и да насърчат цялостната функция на черния дроб. Ето някои билки за прочистване на черния дроб:

  • Глухарче: Тази широко известна билка е отлична за подпомагане на функцията на черния дроб поради високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Тя стимулира производството на жлъчка и подобрява потока й, подпомагайки процеса на детоксикация на черния дроб. Може да се консумира като чай или да се включи в салата.
  • Корен от репей: Коренът от репей традиционно се използва за подпомагане на здравето на черния дроб и бъбреците. Той съдържа съединения, наречени полиацетилени, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Коренът от репей може да се намери под формата на капсули, чай или тинктура.
  • Куркума: Куркумата е добре позната със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя може да помогне за защита на черния дроб от увреждане и да насърчи неговата функция. Често се използва в готвенето, но може да се намери и под формата на добавка.
  • Бял трън: Белият трън е популярно билково лекарство за черния дроб. Съдържа силимарин, съединение, за което е доказано, че предпазва черния дроб от увреждане и насърчава възстановяването. Може да се намери под формата на капсули, чай или тинктура.

Вижте видеото на Веселина Баева “Пречистване на черния дроб и тялото”:

Поддържайте здравословно тегло

Неалкохолна мастна чернодробна болест или т.н. „омазнен черен дроб“ засяга все повече хора. Излишното телесно тегло води до прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб. Това, от своя страна, възпрепятства функцията му и застрашава естествения детоксикационен механизъм на тялото.  Ето защо е необходимо е да се поддържа здравословно тегло, което може да се постигне чрез добра физическа активност.

Източници:

https://www.healthline.com/health/kidney-cleanse

https://www.webmd.com/digestive-disorders/liver-detox

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*