Силицият предпазва от болестта на Алцхаймер

Проучване, проведено във Франция[1], установява, че при лица с по-висок дневен прием на алуминий чрез питейната вода и особено чрез чешмяната вода рискът от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер е по-голям с течение на времето. Докато бутилираните минерални и изворни води с високо съдържание на силициев диоксид намаляват този риск. Чешмяната вода за разлика от тях подлежи на обработка и в нея съдържанието на силициев диоксид намалява.

Френското проучване за ролята на алуминия по-специално в питейната вода при развитието на деменция се провежда в продължение на 15 години, като част от въпросниците покриват темите за дневната консумация на чешмяна, както и на бутилирана минерална вода. Изследователите установяват, че рисковете от когнитивен упадък и развитие на деменция и болестта на Алцхаймер нарастват с увеличената консумация на алуминий от чешмяната вода. Става дума за прием на повече от 0,1 мг алуминий на ден. В същото време увеличеният прием на силициев диоксид с 10 мг на ден се свързва с по-нисък риск от деменция.

Съществуват епидемиологични и експериментални проучвания, които потвърждават, че силициевият диоксид може да намали пероралната абсорбция на алуминий и/или да увеличи изхвърлянето на алуминия от организма, като по този начин играе предпазна роля от нежелани ефекти, предизвикани от него[2]. С други думи силицият има способността да улавя и извежда от организма вредните вещества, вкл. алуминия, а също така спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функции и състоянието на нервната система. Консумацията на литър минерална вода, богата на силиций, ускорява премахването на токсичния алуминий чрез бъбреците. Така натуралните води с наличие на силициеви съединения над 40 мг/л забавят атеросклеротичните процеси.

Според две изследвания, проведени в Египет и Великобритания, бутилираната минерална вода съдържа по-високи нива на силициев диоксид в сравнение с чешмяната вода. Вероятно в процеса на пречистването на чешмяна вода в нея съдържанието на силициев диоксид намалява, докато натуралните води по закон не подлежат на пречистване и запазват съдържанието си на силиций.

Текст: Даниела Божинова

Източници:
[1] https://academic.oup.com/aje/article/169/4/489/119824;

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10901330/;

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*